söndag 16 augusti 2009

sommarnattsfest och ormar

Igår kväll kom alvin kleins farmor förbi och satt barnvakt så att Pappa V och jag kunde gå på stans sommarnattsfest. Det är en fest som bara är en kväll om året och hela stan är på benen. Hela innerstan är avstängd för trafik och på gatorna och i parkerna spelas det livemusik, folk dansar, dricker öl och cocktails och äter mat (allt mellan klassisk tysk bratwurst till thailändska specialiteter och crepes till efterrätt) och tittar på och kanske köper något av alla väskor, smycken och godisar som säljs.

Igår var det dessutom perfekt sommarväder (29°C, blå himmel, lite augustisvalka senare på kvällen) och det var bra stämning på festen. Vi såg ett par dansshower som visades på lokala dansskolans scen, lyssnade på några rockkonserter och tittade på festens "höjdpunkt", fyrverkeriet. Festandes pågick till ettiden på natten och när försäljarna började plocka ihop sina stånd traskade vi hem. Eftersom alvin kleins farmor var gräsänka under helgen och skulle sova över hos oss, kände vi ingen större brådska.

Imorse när vi satt och åt frukost tittade alvin klein på sitt underlägg (som han fått av sin mormor och morfar) med vilda djur på. Han pekade på ett av djuren och sa klart och tydligt "orm". Och det var helt rätt. Så Pappa V visade honom lite fler ormar på videosnuttar vi hittade på internet. Men ännu mer spännande tyckte han nog att videofilmerna med brandbilar var - "tuuut tu, tuuut tu".

Men tillbaka till ormen: det intressanta är att jag bara har visat alvin klein en (tecknad) orm i en bok några gånger, tex i går, men inte framhävt den framför de andra djuren. Men alvin klein har memorerat ordet och kunde nu uttala det perfekt.

Och ändå är det så många ord han ännu inte uttalat, eller uttalar på ett eget sätt, ord som verkar svårare att säga.
Så har han kallat sin farfar för "Pa" ett tag (efer tyska "Opa"). Och för några dagar sedan övade hans farföräldrar med honom att säga Opa och nu kan han även det. Han går sedan dess omkring och säger ö-pa, ö-ba, å-pa.

Däremot kämpar han med att säga Oma (farmor på tyska), hon får nöja sig med att också kallas för å-pa!
Farmor och farfar har även försökt lära alvin klein att uttala mitt och Pappa Vs namn. Det senare har jag inte hört honom säga än, men mitt namn blir till å-ta.

Dagens bild: alvin klein visar att han kan använda sina fingrar till roligare saker än att teckna och äta med - se själv!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tecknet för hin håle själv ju! Kul ni hade kul! Mormor, säg mormor! hihi

Erika sa...

Åh vad härligt med en kväll på stan på tu man hand! Låter inte helt fel alls. :)

Moster L sa...

Skönt att han kan säga Neea iaf... det är mer än mina bäbisar klarar. Men jag blev väckt av en puss i morse iaf, något hårig sådan men myspys! När jag fattade vad det var...

Åsa sa...

"Tecknet för hin håle själv ju!"

näe, titta en gång till, speciellt på alvin kleins lillfinger och ringfinger.
Det är något han har kommit på själv.